Pumi
Pumi on alkuperältään maaseudun monitoimikoira Unkarista ja sen juuret ulottuvat 1600–1700-luvuille. Pumin taustalta löytyy alkukantainen puli, joka on sekoittunut eurooppalaisten paimenkoirien ja terrierityyppisten koirien kanssa. Pumin tehtäviin ovat kuuluneet niin vartiointi, maatilan eläinten paimentaminen kuin tuhoeläinten hävittäminen. Vielä nykyäänkin pumia käytetään maatiloilla sen alkuperäisissä tehtävissä, mutta se on myös monipuolinen ja aktiivinen harraste- ja perhekoira. Pumi on rotuna suhteellisen nuori ja se sai virallisen rotustatuksen vasta vuonna 1920.
Pumi on aina valmis palvelukseen
Pumi ei ole rotuna jakautunut näyttö- ja käyttölinjoihin, kuten usealle käyttökoirarodulle on käynyt, vaan sama koira voi olla näyttelykehien tähti, loistava marjastuskaveri ja päteä missä tahansa harrastuslajissa. Rakenteensa ja nopeutensa puolesta pumi on urheilullinen ja ketterä koira, joka rakastaa liikkumista. Pumi onkin väsymätön lenkkikaveri.
Hyvä pumi on rohkea ja toimelias koira, joka pystyy tarvittaessa toimimaan myös itsenäisesti. Pumi on luontaisesti vilkas ja leikkisä eikä siltä jää mikään huomaamatta ympäristöstä. Pumilla on taipumusta vartioida reviiriään tarvittaessa äänekkäästikin. Pumi käyttää siis mielellään tunnistevaa ja kuuluvaa ääntään, mutta sen voi myös opettaa hillitsemään kielenkantojaan. Huomaamatonta pumista ei kuitenkaan saa, sillä pumi herättää ihmisten mielenkiinnon jo pelkästään sen eloisuuden ja terhakkuuden vuoksi.
Pumin voisi sanoa olevan söpön ulkomuotonsa uhri ja rotua miettivän tuleekin huomioida, että kiharaisen turkin alla on edelleen se oikea työkoira, joka haluaa tehdä ja toimia ollen hyödyksi ihmisilleen. Pumi vaatii johdonmukaisen kasvatuksen pikkupennusta lähtien, sillä älykkäänä koirana se mielellään laittaisi ihmiset tanssimaan oman pillinsä mukaan. Hieman varautuneen perusluonteen vuoksi pumin sosiaalistaminen vaatii erityistä huomiota. Pennun ensimmäinen vuosi kannattaakin käyttää tehokkaasti hyväksi ja tutustua mahdollisimman moniin asioihin, tilanteisiin ja ihmisiin. Reilulla ja määrätietoisella otteella pumista saa järkevän ja hauskan kaverin itselleen niin arkeen kuin harrastuksiinkin.
Pumista on moneksi
Suomessa pumit ovat näyttäneet kyntensä monissa eri harrastuslajeissa. Eniten pumeja kilpailee agilityssä ja tokossa, mutta myös paimennuskokeissa, rally-tokossa sekä mejä-kokeissa voi pumeja tavata. Nose work, koiratanssi, vepe, palveluskoiralajit, raunioetsintä, koirafrisbee ja Suomen kennelliiton Kaverikoira-toiminta eivät myöskään ole tuntemattomia lajeja pumeille.
Pumeille myönnettiin 24.4.2020 palveluskoirakoeoikeudet, eli pumin kanssa voi nyt myös osallistua palveluskoirakokeisiin.
Harrastuneisuudestaan huolimatta pumi rakastaa osallistua kotona puutarhatöihin, retkeilyyn ja itseasiassa mihin tahansa perhe sen ottaa vain mukaan. Aktiivisen päivän jälkeen pumi rentoutuu mielellään sohvalla oman ihmisensä kainalossa. Oma lauma on pumille kaikki kaikessa.
Pumi Unkarinpaimenkoirien sivuilla.
Suomeen ensimmäiset pumit tulivat vuonna 1973 ja meillä onkin eniten pumeja Unkarin jälkeen. Nykyisin Suomeen rekisteröidään vuosittain noin 50-70 pumia. Vuonna 2018 pentueita syntyi 11, yhteensä 56 pentua.
Vuonna 2017 kasvattajilla oli epäonnea, pentueita syntyi vain 5 ja niissä yhteensä 26 pentua. Vuonna 2016 pentueita syntyi 7, yhteensä 49 puminalkua. Vuonna 2015 luvut olivat 11 pentuetta, 63 pentua ja vuonna 2014 puolestaan 10 pentuetta, 59 pentua.